Coleslaw salata

The Gatsby vam predstavlja- coleslaw salatu 🙂 Hrskava i kremasta salata na bazi kupusa i majoneze. Ova je salata popularna je diljem svijeta, pogotovo u SAD-u jer odlično paše uz roštilj, fast food hranu a i često se stavlja u sendviče, hamburgere i hot- dog-ove.

coleslaw salata

Saznaj povijest coleslaw salate

Mnogi povjesničari i kulinarski eksperti tvrde da se ova salata pravila još u doba rimljana u svojoj najjednostavnijoj verziji- ribanog kupusa i začina. Kasnije tek u 18. stoljeću dodaje se majoneza kao bazni sastojak. Korijeni termina “coleslaw” dolazi od nizozemske riječi “koolsla”- skraćenice od “koolsalade” što doslovno znači salata od kupusa. Službeni terminn nastao je doseljenjem prvih nizozemskih migranata u Ameriku. Danas je ona dio tradicionalne američke kuhinje, a najpopularnija je u SAD-u.

Za znatiželjne

Današnja moderna verzija sastojji se od ribanog kupus i majoneze u svojoj najjednostavnijoj verziji. Mnoge države su ovu salatu prilagodile svome ukusu. Često će se tu i naći mnogi drugi sastojci poput rezane jabuke, ananasa, ribani sir, ribana mrkva i čak i crveni kupus umjesto bijelog kao baza. Mi vam u nastavku donosimo najjednostavniji recept koji možete napraviti kod kuće i potrebno je manje od 10 min:

Coleslaw salata

Naribajte po izboru crvenog ili bijelog kupusa ili kombinaciju. Po želji možete dodati ribanu mrkvu, sir ili ako ste spremni za izazov dodajte komadiće hrskave jabuke. Zatim napravite dressing.

Sastojci za dressing:

  • majoneza
  • malo šečera
  • sok od cijeđenog limuna
  • ocat
  • sol i papar

Dressing stavite u svoje narezano povrće i dobro promješajte. Stavite u hladnjak da se ohladi i poslužite. Odlično paše uz mesna jela poput junetine i svinjetine a i toliko je fina da se može i sama jesti!

coleslaw salata
Slika: naša coleslaw salata u ponudi

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *